17 Mayıs 2015 Pazar

SİNAN'IN KALFALIK ESERİ

SÜLEYMANİYE CAMİİ

Herkese keyifli pazarlar... Bugün sizlerle hikayesini çok beğendigim Süleymaniye Cami hakkinda yazmak istiyorum. İstanbul'un 3. tepesinde bulunan Süleymaniye Cami Mimar Sinan tarafından yapılmıştır. Kanuni Sultan Süleyman tarafından tahta çıkışının 30. yıl dönümünü kutlamak amacıyla yapılmıştır. İnşaat 1550 senesinde başlamış ve sadece temel çalışmaları 3 yıl sürmüş. Ve yapımına  1 yıl ara verilmiş. Bunu duyan İran Şahı bir mektupla beraber bir sandık dolusu mücevheri Sultan Süleyman'a yollamış. Mektupta şu yazıyormuş;" Duyduk ki camiyi tamamlamaya kudretiniz yetmemiş ve vazgeçmişsiniz." Buna çok sinirlenen Sultan ustabaşına bu mücevherleri harca katmasını söylemiş ve Mimar Sinan bunları minarede kullanmış.Caminin tamamlanması ise 7 yılı bulmuş.



Bana ilginç gelen bir bilgide caminin içinde kullanılan deve kuşu yumurtaları olmuştu. Bu yumurtaların yaydığı koku örümceklerin ağ kurmasını engelliyormuş!!


Cami ile ilgili diğer bir hikaye ise şu ; çekememezlik her dönemde olduğu gibi malum dönemde de yaşanmış.İnsanlar sırf Mimar Sinan'ın bir açığını yakalayıp bunu Sultana ulaştırmışlar. Ve etrafa Sinan'ın camide nargile içtiğini yaymışlar. Bunu duyan Sultan olaya çok sinirlenmiş ve direk camiye gidip söylenenlerin doğru olduğu görmüş . Ama bu durum karşında Sinan'ın verdiği cevap ise tüm şüpheleri silmiş . Çünkü Mimar Sinan nargileye tütün falan koymamış sadece suyun fokurdamasıyla caminin akustiğini kontrol ediyormuş  :) !!
Herkese mutlu, huzurlu bir haftasonu dilerim.

Kaynak: İstanbul hakkında herşey kitabı 
Paha biçilemez  İstanbul programı
Görseller  google dan alıntıdır.