27 Nisan 2015 Pazartesi

HIZLI BİR KONYA TURUNA VAR MISINIZ ?

NEREYİ GÖRMELİYİM?
Yazılarımda çok fazla tarihten bahsetmekten hoşlanmam ama tabi ki bunun önemsiz olduğunu söyleyemem sadece çok hoşlanmıyorum. Upuzun bilgi paylaşıp unutulmaktan sa insanların vaktini almayan kısa ve öz bilgiler paylaşıp akılda kalıcı olmasını sağlamak bence en güzeli ! Onun için Şöyle bir araştırdım ve topladığım bilgiler ışığında sizlere görmeden dönmeyin dedirtecek birkaç mekanı yazmak istiyorum. İlk sırayı alan tabi ki Konya deyince herkesin aklına gelen,

*MEVLANA MÜZESİ
 İçerisinde Mevlana Celaleddin Rumi'nin mezarının bulunduğu ve Türkiye'nin en çok ziyaret edilen müzelerinden biri. Dönemin dervişlerinin yaşamına dair her türlü eşya burada sergileniyor.




*ÇATALHÖYÜK

Konya'nın Çumra ilçesinde bulunur.İnsanların ilk olarak yerleşik hayata geçtikleri, tarımın ve ateş kullanarak yemek yapımının başladığı yerdir.


*MERAM BAĞLARI
Konya'nın en ünlü mesire yerlerinden biri. Meram Bağlarının ortasından geçen derenin etrafında piknik yapılabilir, bisiklet sürülebilir. Evliya Çelebi, seyahatnamesinde gezip gördüğü yerler arasında bağ, bahçe, bostanlardan söz ederken bağlık-bahçelik bu yerlere her defasında “Bağ-ı Meram” ifadesini kullanmaktadır. Hatta buraların Konya’nın Meramı gibi olduğunu ifade etmektedir.
“ Peçevi şehrinin baruthane Mesiresi, Kırım’ın Sudak bağı, İstanbul’un yüz yetmiş beşten fazla bahçe ve gülistanları, Tebriz’in Şah-ı Cihan Bağı, Konya’nın Meram mesiresinin yanında bir çemenzar bile değildir."


*MEKE GÖLÜ
Sönmüş bir volkan kraterinin suyla dolması sonucu oluşmuş.400 milyon yıllık bir geçmişe sahip gölün denizin seviyesinden yüksekliği 981 metredir. Gölün uzunluğu 800 metre, derinliği ise 12 metre.


*ALAADDİN TEPESİ
Şehre tepeden bakmak isterseniz en ideal nokta burası.Bu tepenin birde efsanesi varmış Bundan yüzlerce sene önce Alâeddin Tepesi diye bir tepe yokmuş, orası düzlükmüş. Bir gün o devrin padişahı
"Dulavrat bile olsa her kez bir avuç toprak getirip buraya atacak, benim halkımın ne kadar çok olduğunu böylece cümle âlem görecek" demiş. Herkez cebinde koynunda bir avuç toprak getirip atmış. Şimdi ki Alaaddin tepesi böyle yığılmış. Asıl maksat halkın çokluğunu ve neler yapmaya muktedir olduğunu göstermekmiş.


* NASRETTİN HOCA TÜRBESİ 

Türk düşünce tarihinin bir başka önemli isimlerinden biri Nasrettin Hoca’nın mezarı, Konya’nın Akşehir ilçesinde bulunmaktadır. Nasrettin Hocanın yaklaşık 800 yıl önce bu topraklarda yaşadığı tahmin edilmektedir.


*BEYŞEHİR GÖLÜ MİLLİ PARKI
33 adadan oluşan Beyşehir Gölü Milli Parkı, ülkemizin en büyük milli parkıdır. Doğa fotoğrafı çekmek isteyenler için ideal bir yer.


*PEKİ GELELİM  KONYA'DA NE YENİR NE İÇİLİR?
Ne yalan söyleyeyim işin en leziz kısmı :) Öncelikle Konya'nın meşhur etli ekmeği. Nedendir bilmem ama bunu yemeden önce bana isminden dolayı gözümde normal bir ekmek canlandırmıştım :D Sonra Tirit (Peygamber Efendimizin (s.a.s) en sevdiği yemeklerden biri), Fırın Kebabı, Bamya Çorbası, Arapaşı, 
Bıçak Arası bu lezzetlerden sadece birkaçı. Tabi Konya Mevlana şekerini de unutmayalım :)






*NE ALINIR?

Dönerken sevdiklerinize Konya'dan ne alsam diye düşünürseniz çini eserler, dokuma halı ve kilimler, mevlana şekeri (Diğer adı peynir şekeri çok şaşırdım gördüğümde içinde peynir mi var diye düşündüm ki sonra bu bilgiyi buldum :) Peynir şekeri denmesinin sebebi içeriğinde peynir olmasından kaynaklanmamakta, kıvamına gelmiş şekerlerin ağızda peynir gibi dağılmasından ileri gelmekteymiş:), tasavvuf temalı figürlerden oluşan el işi aksesuarlarından birini tercih edebilirsiniz.

KAYNAKLAR;
http://konyalife.com.tr/haber/alaaddin-tepesi-efsanesi.html
http://www.enuygun.com/galeri/konya-da-ne-yenir-ne-icilir/8
http://www.enuygun.com/galeri/konya-da-gezilecek-yerler/
Fotoğraflar google görselden alıntıdır.